Odgovori i savjeti

Često postavljena pitanja

Danas se koriste svjetlosno polimerizujući ispuni (plombe) za zube, koji omogućavaju da odmah nakon intervencije stomatologa možete jesti.

Najčesće ne mora da se vadi takav zub. Ukoliko se uradi pravilno liječenje, takav zub može da se sačuva i da obavlja svoju funkciju još mnogo godina.

Ne, vađenje živca se obavlja sa anestezijom koja će omogućiti da cijeli postupak bude bezbolan.

Djecu bi trebalo dovesti na prvi pregled što ranije. Taj pregled neće biti kao kod odraslih, njegov cilj je da se djeca upoznaju sa stomatologom i ordinacijom. Na prvom pregledu roditelji će dobiti i važne smjernice kako da sačuvaju zdrave zube kod svoje djece.

Pranje zuba kod djece počinje već po nicanju prvog zuba,a to je najčešće oko 6. mjeseca zivota. Pastu za zube ne koristiti odmah, preporuka je tek od druge godine.

Mliječni zubi su neophodni za normalnu ishranu djece, čuvaju prostor za stalne zube i omogućavaju pravilan razvoj vilice i mičića. Zbog toga je veoma važno da se sačuvaju i ukoliko su pokvareni treba ih popravljati

Da, svi mogu da izbjele zube, ali to podrazumijeva korištenje izbjeljivača. Nije dovoljno samo ukloniti kamenac i ispolirati zube. Izbjeljivanje se ne preporučuje osobama mlađim od 18 godina.

Ne, kamenac se mora redovno uklanjati. Naslage kamenca su pune bakterija i štete kako vašim zubima tako i zubnom mesu (desni).

Uklanjanje kamenca se preporučuje jednom godišnje. Zavisno od količine naslaga čišćenje je nekad dovoljno uraditi i svake dvije godine,ali ne smije biti češće od 6 mjeseci.

Ako se plomba uradi adekvatno, hrana ne smije zapadati između zuba. U tim slučajevima stomatolog bi trebao da ponovi svoj rad ,jer će zapadanje hrane dovesti do ponovnog nastanka karijesa.

Da, stomatolog će ukloniti višak i tako spriječiti pojavu bola, ispadanje ili pucanje plombe.

Kontrole se preporučuju na svakih 6 mjeseci. Kod mlađih osoba kao i kod osoba koje imaju neadekvatnu oralnu higijenu kontrole treba da se sprovode i češće

FAQ